Meksiko logo

Meksiko je kartaška igra za tri igrača. Poznata je i po imenu Gangsteri. Igra se sa 32 karte, jačine od 7, 8, 9, 10, B, Q, K do A, pri čemu je sedmica najslabija, a As (Kec) najjača karta. Karte su raspoređene u četiri boje: pik ♠, karo ♦, herc ♥ i tref ♣. Često se koristi špil karata "mađarice" koje možete odabrati preko opcije promeni karte na naslovnom ekranu. U tom slučaju boje su: srce (herc), žir (ili mak, tref), tikva (ili bundeva, zvono, karo), list (pik).

Na početku svake igre se podeli po 10 karata svakom igraču, a 2 koje su preostale čine takozvani "talon" U toku igre sva tri igrača bacaju po jednu kartu i onaj ko je bacio najjaču nosi (to se zove "ruka"). Ukoliko je neko bacio aduta, ona nosi bilo koju kartu ne-adutske boje.

Cilj igre je odneti što više ruku. Na početku svake igre, igrači licitiraju koliko će ruku odneti i onaj ko najviše licitira dobija da igra igru. Ako uspe da odnese toliko ruku koliko je licitirao (ili više) piše sebi toliko poena, a ostali igrači pišu koliko su ruku odneli. Pobednik je onaj ko dođe prvi do 51 poena. Ako u poslednjoj partiji dva ili tri igrača imaju više od 51, pobednik je onaj ko ima najviše. Ako više igrača imaju isti broj poena dele mesto.

Nakon licitiranja, igrač koji je najviše licitirao uzima talon i zatim od 12 karata u ruci bira 2 da izbaci (škart) i da odabere koja će boja biti adut. Igra Meksiko se igra da igrač odnese svih 10 ruku, bez gledanja i uzimanja talona.

Prilikom licitacije, igrač može samo da kaže više od prethodnog. Posebnu privilegiju ima prvi igrač, koji može da licitira da nosi 5. Ostali moraju reći 6 ili više. Ovo pravilo postoji da bi se ipak igralo 5 ako svi kažu "dalje"

Ukoliko igrač ne uspe da odnese koliko je licitirao, on pada toliko, a protivnici idu gore koliko je svako od njih odneo ruku. Ako neki igrač samostalno sruši igrača koji je licitirao, dobija medalju Ljuta papričica (od koje se pravi meksički čili sos). Postoji mogućnost da oba igrača dobiju medalju, ako na primer igrač igra 9, a svako od protivnika odnese po 2 ruke.

Zašto se prilikom pada piše samo ko je koliko ruku nosio?

Ovo pitanje je vrlo često među igračima, jer se po pravilima Meksika koja su češće u upotrebi u praksi, pad piše u plus onoliko poena koliko je licitirao igrač koji je pao. Ovako je i radila igra ovde u početku, ali smo promenuli da ne bi igrač koji je najslabiji odlučivao pobednika partije. Jako često se dešava situacija da igrač koji je poslednji rizikuje prilikom licitacije da bi stigao nekako protivnike i onda prelicitira i padne. Kada je partija pri kraju, ovaj pad gurne oba protivnika preko 51 poen i onda pobedi onaj ko je pre toga imao više poena, bez da igrači sami odlučuju u međusobnoj borbi. Evo dobrog primera:

Igrači imaju 47,46,32 poena. Igrač koji ima 46 ima jake karte i kaže 7. Igrač koji ima 47, ima slabe karte i kaže dalje. Igrač koji ima 32 poena ima u ruci da nosi 5 ili 6, ali vidi da ako pusti igrača da igra 7, partija će se završiti i on će ostati treći. Zato rizikuje i licitira 8 u nadi da će kupiti tačno te 2 karte koje mu trebaju da odnese 8 i još se nada da je raspored karata kod protivnika savršen. Pošto je ovo retko tako, tj. vrlo je mala verovatnoća, dešava se sledeća situacija. Igrač koji je zvao 8, odnese 5 ili 6 i pada, a igrač koji je licitirao 7 ima jake karte i odnosi 4 ili 5. Kada bi poentiranje bilo da se obojici piše +8 za pad, pobedio bi igrač koji je imao 47 (poeni: 56,55,24) iako ništa nije odneo niti je imao karte da igra.

Kada smo pokrenuli igru ovakve situacije su se stalno dešavale, i zbog toga je uvedeno da svaki igrač piše koliko je ruku odneo, isto kao i kada se prati i igrač koji je licitirao prođe.

Taktika i neka nepisana pravila

U toku igre cilj igračima uvek treba da bude da sruše igrača koji je dobio licitaciju. Iako igrač može biti sebičan i igrati za sebe, time će možda dobiti ruku više, ali to donosi premalu razliku u poenima u odnosu na rušenje igrača koje stvara mnogo veću razliku i izbacuje tog igrača iz trke za prvo mesto. Igrač koji uspe da sruši oba protivnika bar jednom često završava kao pobednik partije (osim ako i sam padne). Zbog toga treba ponekad pustiti koju ruku saigraču kako bi se srušio protivnik.

Kada je igrač prvi na potezu da baci kartu, pravilo je da kroz prijatelja igra najvećom kartom, a kroz protivnika najmanjom. Naravno, potrebno je odabrati i boju iz koje će da se igra, ako recimo igrač ima u ruci keca i damu i igra kroz prijatelja, možda je bolje da odabere neku drugu boju i da čeka protivnika koji verovatno ima kralja i žandara - jer tako može da mu uzme oba. Slična je situacija kada ima kralja i žandara ili kralja, 10 i 9. Bitno je da se kroz prijatelja ne igra malom kartom, jer ga onda stavljamo u lošu situaciju u odnosu na igrača koji je licitira i koji igra poslednji. U situacijama kada se igra kroz protivnika, najbolje je ići malom kartom u boji u kojoj je igrač slab, jer saigrač koji igra poslednji može lako da poklopi protivnika jačom kartom. Zbog toga protivnik često mora da igra svojom najjačom (npr. kec) i onda saigraču ili sebi spašavam sledeću po jačini (kralj).

Ako igrač igra kroz prijatelja i baca kartu, podrazumeva se da mu je to najjača u toj boji, pa prijatelj na osnovu svojih karti može da zaključi šta ima protivnik i može lakše da odluči šta da baci.

Ako protivnik igra prvi sa damom, a igrač koji je drugi na potezu ima keca (bez kralja) nepisano je pravilo da se takva dama nosi kecom, osim ako je adutska. Razlog za to je da protivnik koji nema adutskog kralja i keca može pokušati damom da izbije oba (ako neko ima solo keca).

U toku igre treba obratiti pažnju i koje karte saigrač izbacuje kada nema da odgovori na boju, jer to može da pokaže šta čuva u ruci za kraj, pa ako postoji više boja koje nisu otkrivene, bolje je čekati protivnika u različitoj boji od prijatelja. Ovo početnici obično ne prate, pa se dešava da iskusni igrači prođu tako što u poslednjoj ruci traže npr. osmicu u jednoj boji koju su oba igrača izabacili, dok u drugoj boji jedan drži keca, a drugi kralja.

Igre

Naziv Nosi poena Cilj igre Napomena
Start 5 Odneti 5 ruku Samo prvi igrač može da bira ovu igru
6 6 Odneti 6 ruku
7 7 Odneti 7 ruku
8 8 Odneti 8 ruku
9 9 Odneti 9 ruku
10 10 Odneti 10 ruku
Meksiko 20 Odneti 10 ruku Bez gledanja talona

Ekran za igru

Način igre je jednostavan. Kada se podele karte, igrač koji je na redu da licitira, treba da klikne odabere željenu igru i nakon toga je on na potezu sledeći igrač da licitira. Kada igrač ne želi jače da licitira, bira opciju DALJE. Kada dva igrača odaberu DALJE, počinje igra. Igrač koji je licitirao uzima talon (osim ako igra Meksiko), bira boju aduta i baca prvu kartu. Karta se baca klikom na istu. Pored slike igrača se nalazi polje sa dva broja. Veći, gornji broj je trenutni broj poena igrača u tekućoj partiji. Donji broj pokazuje broj odnetih ruku u tekućoj igri. Kada se igra završi, donji brojevi se menjaju i prikazuju koliko je poena igrač osvojio u prethodnoj igri i ostaju na ekranu dok se ne počne licitacija za sledeću igru.

Igranje preko Interneta

Igru igraju tri igrača, pa postoji šansa da će neki od igrača igrati sporije ili imati problema sa Internet konekcijom. Zbog ovoga je vreme za igru ograničeno (standardno oko 30 sekundi za licitiranje i oko 12 sekundi za bacanje karte). Ukoliko igrač ne odigra u ovom vremenu, sistem će odigrati potez umesto njega, čak i ako je igračev browser zatvoren ili mu je prekinuta Internet veza. Sistem ima neku najosnovniju veštačku inteligenciju tako da neće igrati totalno bezvezne poteze, ali nije baš ni igrač kojeg bi rado pustio da celu partiju igra umesto tebe.

Ukoliko igrač ne odigra potez, već to uradi računar umesto njega, vreme čekanja za sledeći potez se umanjuje. Na primer, ako ne odigra jedan potez, vreme za drugi će biti oko 4 sekunde. Ako ne odigra ni taj, vreme za treći će biti 2 sekunde. Ako ni tada ne odigra, vreme za odigravanje je 1 sekunda i tako ostaje do kraja. Igrač može u bilo kom trenutku "prekinuti" ovaj niz kliktanjem na neku od svojih karti (čak i ako nije na potezu) čime će pokazati sistemu da je "prisutan" i vreme će se vratiti na standardno.

Ukoliko dođe do potpunog prekida veze ili browser prestane da ti prikazuje tok partije, možeš slobodno ponovo učitati stranicu. Sistem će te prepoznati i vratiti u partiju koju igraš. U nekim slučajevima će tražiti od tebe da se ponovo prijaviš na sistem, nakon čega možeš nastaviti partiju odabirom opcije na vrhu ekrana (gore-desno, gde se nalazi ime i prezime i broj poena i tokena). Naravno, ako je prošlo duže vreme, server će verovatno odigrati nekoliko poteza umesto tebe, ali onda možeš da se vratite u igru i normalno završiš partiju.

Pokloni

Pošto je igra takva da igraju dva igrača protiv trećeg, chat ne postoji. Ali postoji mogućnost da daješ drugim igračima poklone kako bi im dao do znanja da ti se sviđa ili ne sviđa način kako igraju. Ovo se radi tako što klikneš na opciju "pokloni" i zatim odabereš jedan od poklona.

Tokeni

U igri postoji zlatni i srebrni tokeni. Tokeni se troše za igranje svake igre, kreiranje privatne partije i kupovinu seta karata. Prvo se troše srebrni tokeni, pa ako ih više nema onda zlatni. Zlatni tokeni se isključivo mogu kupiti Facebook kreditima, dok se srebrni mogu zaraditi na razne načine: dolaskom na sajt svakog dana, osvajanjem titula i medalja i sl.

Broj srebrnih tokena koje možeš imati u bilo kom trenutku je ograničen na 200. Na primer, ako imaš 190 tokena i osvojiš neku nagradu koja donosi 50 tokena, zbir jeste 190+50=240, ali ćeš u stvari dobiti samo 10 tokena kao nagradu i tako imati 200 maksimalnih. Broj zlatnih tokena nije ograničen.

Poeni za rang listu

Osim poena u toku partije, postoje poeni za rang listu. Ovi poeni se dodeljuju igračima nakon svake odigrane partije, na sledeći način:

Pobednik ....... 10 poena
2. mesto ....... 6 poena
3. mesto ....... 2 poena

Ovi poeni ostaju trajno na ukupnoj rang listi, a na mesečnoj se nuliraju na početku svakog meseca.

U svakom trenutku igrač može da igra samo jednu partiju. U slučaju da želi da odustane od partije kako bi igrao sledeću, računar će nastaviti da igra umesto njega, ali igrač gubi poene iz te partije. Od partije se odustaje tako što se prvo klikne Napusti partiju, pa zatim na link žute boje na dnu ekrana koji se pojavi. U slučaju odustajanja, igrač dobija 0 poena, ali ostali igrači dobijaju i dalje onoliko koliko su osvojili igranjem protiv računara.

Super Liga

Super Liga je dodatno takmičenje u Meksiku. Ulaz u Super Ligu se dobija osvajanjem titule Zoro ili Desperado. Ukoliko te zanima, možeš pročitati i detaljna pravila Lige.

Titule

Titula označava rank igrača. Da bi se postigla određena titula, potrebno je osvojiti što više poena u toku jednog kalendarskog meseca. Na primer, da bi se osvojila titula MATADOR, potrebno je osvojiti 200 poena u mesecu. Na kraju svakog meseca, 30% poena za titulu se prenosi u sledeći mesec, a igrač zadržava najveću titulu koju je do tada osvojio. U trenutku kada igrač prvi put osvoji neku novu titulu, dobija nagradne poene po sledećoj tabeli:

 Oznaka Titula  Potrebno mesečnih poena  Nagradnih tokena
7 Kaktus 0 0
8 Pinjata 10 10
9 Zvečarka 30 20
10 Amigo 100 30
J Matador 200 50
Q Pistolero 500 100
K Zoro 1000 150
A Desperado 2000 200


Na primer, ako u septembru igrač osvoji 210 poena, dobija titulu matadora i 50 nagradnih tokena. Prvog oktobra se nuliraju mesečni poeni, odnosno prenosi se 63 poena (30% od 210), a igrač zadržava titulu matadora. Kada u oktobru osvoji 10, 30, 100, 200 poena, ne dobija nagradne tokene, jer te titule već ima. Tek kada osvoji jaču titulu, pistolero, sa 500 poena, dobija i 100 nagradnih srebrnih tokena. Pošto ima 63 prenetih poena iz septembra, igraču je u ovom slučaju dovoljno da u oktobru osvoji još 437 poena za titulu pistolera.

U sledeći mesec se uvek prenosi 30% od stanja poena na kraju meseca. Na primer, ako igrač ima 100 poena, prenosi mu se 30. Ako u toku tog drugog meseca osvoji novih 100 i na kraju drugog meseca ima ukupno 30+100=130, u treći mesec prenosi 39 poena (30% od 130).

Medalje


Za određena postignuća u igri se dobijaju medalje. Na primer, ako igrač odnese svih 10 ruku ili ako sam sruši drugog igrača i sl. Uz svaku osvojenu medalju se dobija i ogređen broj nagradnih tokena. Trenutno postoje sledeće medalje:

Sombrero   Oba protivnika završila partiju sa manje od 20 poena (25)
Meksikanac   Uspešno odigrao Meksiko i odneo sve karte (40)
Ljuta papričica   Sam srušio drugog igrača (5)
Fanatik   Odigrao 7 partija u jednom danu (50)
Nesalomivi   10 partija zaredom nije bio poslednji na kraju (50)
Mesečar   Otvorio nalog pre više od 30 dana i odigrao bar 30 partija (80)
Desetar   Licitirao manje, ali odneo svih 10 ruku (10)
Kolekcionar   Sakupio 5 različitih medalja (50)
Privatnik   Odigrao prvu privatnu partiju (10)
Ranoranilac   Odigrao svoju prvu partiju danas (20)
Vrhunski igrač   Završio mesec među prvih 10 na rang listi (70)
Pobednik meseca   Prvi na rang listi na kraju meseca (80)
Čivava   Završio partiju na poslednjem mestu, iako nije ni jednom pao (20)
Novogodišnji poklon   Odigrao dve partije 29. decembra (50)
Pobednik partije SL   Pobedio u partiji u Super Ligi (30)
Drugi u partiji SL   Završio drugi u partiji u Super Ligi (10)
Pobednik SL   Pobednik Super Lige (600)
Vrhunski igrač SL   Završio mesec među prvih 10 u Super Ligi (400)

Brojevi u zagradi označavaju broj tokena koji se dobija za osvajanje. Postoji mogućnost da igrač dobije i neke tajne medalje koje nisu na ovom spisku. Medalja Čivava se ranije dobijala za 3 osvojena betla u toku partije, a sada joj je promenjena funkcija.